חרדה יכולה לנבוע מטראומה שחווינו, מדפוסי חשיבה הרסניים, היא יכולה גם להיות תוצאה של תקשורת לקויה או נתק במערכות קשרים בין האדם לסביבה. חרדה יכולה גם לנבוע מחוסר איזון בין חומרים כימיים במוח.
תסמינים כמו: קוצר נשימה, דופק לב מואץ, כאב או אי נוחות בחזה, תחושת מחנק, חולשה, סחרחורת, חוסר יציבות, בלבול, עצבנות, ומתח פנימי, פחד קהל, כאבי ראש, הפרעות עיכול, הפרעות שינה, פאניקה, פוביות למיניהן, אובססיות, דאגנות יתר, חשיבת יתר, גלי חום או קור, הזעה, שלשולים או עצירות, עילפון, רעד, ופחד מפני מוות הם חלק מריאקציות של חרדות.
בחלק ניכר מהמקרים בהם הגענו למצב של חרדה, היתה זו תוצאה של אורח חיים קלוקל שהוביל אותנו למצב זה. לחץ אינטנסיבי פנימי או השפעה של לחץ מהסביבה, תחרותיות, השגיות, גישה ויחס שלילי לחיים, ביקורתיות כלפי הסביבה וההפך, חוסר קשר ותקשורת ועוד.
החרדה יכולה להתבטא בשאלות שבשגרה כמו "האם יהיה לי מחר מה לאכול?", "איפה אני אגור בעוד חודשיים" או "מתי אני סוף סוף אמצא עבודה קבועה?", וזו יכולה להיות החרדה מדברים ששייכים פחות לחיי היומיום אך עדיין מעסיקים אותנו כמו הפחד ממתקפה כנגד ישראל למשל.
כיצד חרדה יומיומית באה לידי ביטוי?
מלבד החרדה בה אנו שרויים במהלך כל היום, מעין חשש שמעיב עלינו לתפקד כרגיל במהלך היום, החרדה יכולה להתדרדר אל מקומות הרבה יותר חמורים. כך היא יכולה למשל לפתח אצלנו מחלות, להוביל אותנו לשינה טרופה שבאה לידי ביטוי בסיוטים במהלך הלילה שיפריעו לנו לישון באופן תקין ואף להוביל למקרים קשים של התקפי לב. למעשה, דומה כי חרדה הינה חלק מחיינו, ואין אנו מכירים אדם כלשהו שאינו סובל מחרדות בשלב זה או אחר של היום. למען האמת, לא רק אדם, אלא כי אין יצור חי שסובל מחרדות במהלך היומיום, מאחר וגם בעלי החיים תמיד צריכים לדאוג לכך שהם ילכו בצמוד ללהקה שלהם, הם נאלצים להיות עירניים בכל דקה על מנת שלא ייטרפו או חלילה יהפכו לציד, הם מוכרחים לדאוג לצאצאיהם לאוכל באופן תדיר ועוד.
חרדה בתורשה וחרדה נרכשת
ניתן בקלות לומר שחרדה הינה מצב נתון ולא דבר שנרכש לנו בחיי היומיום. כן, אולי כשאנחנו ממש קטנים אנחנו למראית עין לא נמצאים בחרדה, אך למען האמת אין אנו יכולים לדעת זאת מאחר שאנחנו טרם מודעים לדברים אותם עלינו עוד לעבור בהמשך חיינו. כך שלמעשה, לחרדות אותן אנו צוברים במהלך חיינו, חרדות שעשויות להתווסף לחרדות היומיומיות שלנו או לחילופין עלולות לגדול גם למעבר מכך, מתווספים כבר מהיום בו נולדנו החרדות התורשתיות אותן קיבלנו מהמשפחה ומהסביבה הקרובה. בכלל, דומה כי חרדה היא מצב ממנו אנו לא יכולים להתחמק. הרי גם במצבים בהם אנו מאושרים, אלו הם למעשה מצבים בהם אין לנו בזמן הנתון הזה דאגות על הראש, אין אנו שמים לב לחרדה ממנה אנו סובלים בדרך כלל. לכן, אין זה נכון לומר שאנחנו נטולים מחרדות בזמן זה, אלא שפשוט הנחנו את החרדות בצד, וככל הנראה "נזכה" לקבל אותן בחזרה עם סיום פרק הזמן הקצר והמאושר של חיינו.
טיפול קונבנציונאלי
קיימים שני סוגי תרופות קונבנציונליות לטיפול בחרדות הנמצאות בשימוש: תרופות המדכאות פעילות באזור של המוח השולט ברגשות, באמצעות חומר כימי שנקרא GABA הנקשר לקולטנים בתאי המוח ובולם מעבר של אימפולסים חשמליים, ומפחית את התקשורת בין תאי המוח. הסוג השני הוא של תרופות הפועלות על המערכת העצבית של הגוף הבולמות את פעולת הנוראדרנלין המשככים את תסמיני החרדה.
האם התרופות באמת מרפאות את החרדות?
טיפול באמצעות תרופות כימיות נותן מענה זמני ולרוב מלווה בתופעות לוואי קשות. הגוף חכם יותר מהתרופה ועם הזמן נאלץ להגביר את המינון של התרופה הכימית או לשנות את הרכבה כדי לנסות ולמצוא איזון ורגיעה.
טיפול הוליסטי מאתר את שורש הסיבה אשר הוביל לחרדה מלכתכילה, ומלמד את האדם להשתנות ולהתאים את עצמו למצב. הוא הופך את המטופל לשותף פעיל בתהליך הריפוי. ללא שיתוף פעולה בין המטפל למטופל לא נוכל לעבור תהליך ריפוי, אלה רק דיכוי זמני של המצב לאורך זמן קצר בלבד.
אני מאמין שאפשר אחרת. אני מסייע לאנשים לצאת לדרך משוחררת וחדשה. איך? יחד נאתר את שורש הבעיה, תקבל כלים חדשים, תמיכה וסיוע להתמודדות והתגברות על המצב.
כאן תוכלו לקרוא על השיטות היעילות ביותר שאני משתמש בהם לריפוי מחרדות.