"מתנה ושמה קוליטיס" הינו המאמר בו חשפתי לראשונה את אופן ההתמודדות שלי עם קוליטיס לאורך 20 השנים האחרונות. קוליטיס אולצרייטיב ובכלל כל "מחלה" היא הזדמנות ליצירת שינוי, ליצור איזון באופן שונה מההרגלים היומיומיים שאנו כבולים בתוכם.
עובדה: מחלת קרוהן וקוליטיס דורשות שינוי תזונה כמו סכרת, צלייק ועוד מחלות רבות.
סוכרת היא אחת המחלות השכיחות ביותר היום בעולם המערבי. על אנשים סוכרתיים ליצור את אותם השינויים הנדרשים מחולי הקרוהן (דלקת במעי הדק) והקוליטיס (כאבי בטן עזים, נפיחות, גזים ויציאות מרובות). באפשרותם לאכול מתוק מטוגן וכו ולהגיע למצב בו הם יאלצו ליטול כדורים כימיים "לאיזון" רמת הסוכר בגוף.
התעלמות מהסימפטומים והמשך התנהלות לא מבוקרת תוביל עם הזמן להזרקות אינסולין כפי שחולי הקרוהן והקוליטיס נאלצים להתאזן באותה הסיטואציה בסטרואידים ו"תרופות" שונות, כל אחד בהתאמה אישית. אותה אמת נכונה גם לגבי חולי הצליאק – מחלה הנובעת מרגישות לחלבון גלוטן המצוי בדגנים מסוימים. ברירת המחדל העומדת בפני חולי הצליאק היא להתפתות ולאכול מאפים ולשאת בתוצאות הקשות של התגובה לגלוטן, או ליצור שינוי תזונתי ול"התנזר" מגלוטן.
מה עושים ואיך מאזנים קוליטיס?
לתזונה נכונה ותומכת ישנה השפעה קריטית על הסימפטומים המאפיינים קרוהן וקוליטיס. באפשרותנו להישאר בהרגלי התזונה שרכשנו עד כה ולשאת בתוצאות הקשות, תוך כדי ניסיון לדכא את הסימפטומים באמצעות "תרופות כימיות" לסוגיהן השונים, או שיש פיתרון הרבה יותר פשוט ובריא: ליצור שינוי בתזונה!
עברו כבר 20 שנים מאז שקיבלתי הכוונה ראשונה לשינוי תזונה מיצחק בן אורי ז”ל, אך לאחר מספר חודשים בהם חוויתי שינוי מדהים בעקבות המעבר לתזונה שונה, התייאשתי מהמורכבות הגדולה שנדרשה ממני (כמה אנושי מצידי). הייתי באמצע החיים + שלושה ילדים, עבדתי כמנהל מכירות ומה שהניע אותי היה רצון אין סופי לכבוש את העולם בסערה. התפריט שהיה קיצוני וחריג אז לפני 20 שנים היה מבוסס על פחמימות מלאות, תבלון עדין, מזון אורגני ועוד. תוסיפו לזה חוסר תמיכה מהסביבה הקרובה, רצון לשוב להרגלים, רצון להיות שווה ולא להיתפס כיוצא דופן, בושה ועוד והנה לכם הרגלים תזונתיים כמו לפני השינוי, אבל לא בדיוק. חלק מהשינוי הוטמע בי והצלחתי להשתמש בהכוונות של יצחק בן אורי ז"ל באופן חלקי.
מה השתנה מאז?
בשנים האחרונות הגעתי לתובנה שאם אני רוצה להגיע לאיזון פיזי, אני חייב לשנות תזונה! התובנה שילבה שני אלמנטים:
הכוונות חדשות משולבות בידע שרכשתי באמצעות יצחק בן אורי ז"ל וטיפולים הוליסטיים. עליהם אפשר לקרוא בהרחבה במאמר הבא – אתה יכול לשלוט על הבריאות שלך!!! שניהם שומרים אותי מאוזן. גם היום אני נמצא בתנועה מתמדת ולא תמיד מצליח לשמור באותה הדביקות על אותה התזונה בימים בהם אני מחוץ לביתי בנסיעות, עבודה, חופשות בארץ ובעיקר בחו”ל, או לחלופין באירועים בהם יצר הרע מפתה אותי לפעמים לשוב לסוגי המזון שאני יודע מראש שיזיקו לי (כאבי בטן, גזים ויציאות מוגברות). כשאני שב לביתי, אני חוזר לתפריט השומר אותי באיזון, בדומה לאדם שנמצא בדיאטה החורג מהתפריט, אך מיד שב לתוכנית התזונה.
אז איך היום שלי נראה?
את הבוקר אני מתחיל עם:
דייסת קוואקר
כ 4 כפות
ב 4 כוסות מים.
לאחר הרתחה והתרככות הקוואקר, ממש לפני האכילה אני מוסיף קינמון בכמות נדיבה (הקינמון הוא צמח עתיק ששימש בעבר כתבלין וידוע כבעל סגולות מרפא).
לזה אני מוסיף כף טחינה גולמית משומשום מלא.
זה שילוב נהדר
כמו כן, את רוב הארוחות אני משתדל לבשל לעצמי. תבשילים המורכבים מפחמימות מלאות או קטניות אני מתבלן ביחס של אחד כפית כורכום וחצי כפית פלפל שחור (רצוי בתחילת התהליך להשתמש ביחס מוגבר, כלומר כף כורכום וחצי כף פלפל שחור). זהו שילוב מנצח וטבעי אנטי דלקתי. השילוב בין כורכום לפלפל שחור מרפא דלקות מכל סוג שהוא.למי שלא אוהב חריף, ניתן להוסיף סוכר / מלח בכדי לעדן את החריפות.
ועכשיו לסיכום
כל עוד נישאר מקובעים באותם ההרגלים נאלץ להעלות מינון או לשנות "תרופות" כדי להשיג רמיסיה עד להתקף הבא, אך בד בבד נאלץ להתמודד עם התדרדרות במצבים פיזיולוגים קשים יותר ויותר.
טיפול הוליסטי מצריך סבלנות, התמדה ואורך רוח. לוקח זמן לגוף ולאדם להטמיע את השינוי, אך שינוי הוא דבר מבורך ועם שינוי באות צמיחה, גדילה ובסופו של דבר, שלווה.