טלוויזיה, מחשב, טלפון, מוזיקה ממקורות שונים, מפטיפון ועד לאייפון, כל כך הרבה מוצרים מייצרים רעש ומסיחים אותנו, מרחיקים אותנו, ממה?
הם מרחיקים אותנו מעצמנו, מהקול הפנימי, מההקשבה הפנימית. רעשים חיצוניים מייצרים רעש תמידי הנותן תחושה שאני לא לבד. אני עסוק במשהו או אולי עם מישהו. אך למעשה זו רק אשליה הפוגעת באיכות החיים במציאות היום יומית.
מהתבוננות בילדי, (בגילאים 12-19) אני יכול להעיד כיצד אין באפשרותם למלא חלל של כמה דקות שקטות רצופות. או שהם נרדמים או שפונים באופן אינסטינקטיבי לאחד המכשירים, הראשון הזמין מביניהם הנמצא נגיש לידם. השקט עבורם נתפס כשעמום. אך למעשה זהו פחד שכולנו חווים: תחושה של חלל ריק, אין רעשי רקע….
מי מאיתנו לא מכיר את החוויה: להכנס לבית ריק כאשר אין אף אחד מבני המשפחה האחרים בבית. מיד מדליקים רדיו, T.V, מחשב – משהו שימלא את האוויר בצלילי חיים. אבל זה לא רק זה. בכל יום יוצא גאדג'ט חדש המחליף את הקודם ומאפשר עוד ימים ארוכים של חקר ו"רעש" חדש, חלופה למה שהיה טוב אתמול ואין לו כל ערך כבר היום. בעצם, נוצרת תחרותיות תמידית ביני לבין עצמי וביני לבין סובבי (כמה נקודות צברתי? איזה מכשיר? מאיזה דור?)
מה אני ב-א-מ-ת רוצה?
תהליך התפתחות ראשוני למודעות וצמיחה אישית מתחיל בלמידה כיצד לנטרל את הרעש סביבנו ולשוב למרכז הפנימי/
בעבר החיים היו פשוטים, המשימות היו פשוטות וגזלו זמן רב במהלך שעות היום. לעומת זאת, לא היו הרעשים או המתחים הנמצאים היום. אורח החיים הדינאמי היום גורם לתנועה מתמדת, הן מוחית והן פיזית. אם ניקח ונבדוק את מספר הפעולות אותן אנו עוברים מרגע היקיצה ועד לאותן דקות של התרגעות לפני השינה, נוכל לראות שאנו נמצאים באין ספור מצבים, מיליארדי תגובות וגירויים שהמוח מעבד לאורך היום. לא ניתן בקצב חיים זה להקשיב לקול הפנימי, לבחון "מה אני באמת רוצה?". באה מחשבה אחת ושבריר שנייה לאחריה באה מחשבה חדשה, המסיטה אותנו לפעולה או למחשבה הבאה.
המתח הנוצר בגופנו כתוצאה מכך, מצטבר ונותן את אותותיו הן בגוף הפיזי שאינו מצליח לעמוד בלחצים המרובים, והן בגוף הרגשי-מנטאלי. אחרי סטרס ממושך מתפתחת מחלה, משפעת ועד אין סוף סוגי מחלות שונים ומגוונים. ממחלה קלה יחסית, כמו שפעת או דלקת גרון, אנחנו מצליחים בד"כ לשוב אחרי תקופת החלמה קצרה, לשגרה המוכרת לנו. אך לאורך ציר הזמן, עם השנים וככל שאדם מתבגר, נוספות מחלות מורכבות, חלקן מחלות כרוניות או תוצאת לוואי של התרופות שנלקחו במטרה לרפא את אותן המחלות הקלות.
תרופת מערביות לרוב מדכאות מחלות
מגוון סל התרופות המערביות היום הוא רחב כפי שלא היה מעולם. התרופות המערביות לרוב מדכאות את המחלות במטרה להשיב את האדם למסלול המוכר והידוע לו במהירות המרבית. אבל…
האם חשבת פעם שמא מחלה נועדה ליצירת אתנחתא? רגיעה? שינוי?
דוגמא נפוצה לתרופה הפותרת מחד גיסא בעיה אחת ומייצרת מנגד ריאקציות שליליות אחרות היא ריטלין. היא ניתנת, כידוע, לילדים עם הפרעת קשב וריכוז (שגם על הגדרה זו אני חולק) ונותנת מענה כוללני לסימפטומים. ישנה סבירות גבוהה לתופעות-משנה בעקבות לקיחת הריטלין: טיקים (מצמוצים בלתי נשלטים בעיניים), דיכוי תיאבון, דיכאון ועד למוות במקרים קיצוניים מדום לב. חלק לא מבוטל של הורים שנכחו בהשפעות השליליות הנגרמות מהריטלין לילדיהם, מצאו פתרונות שהשיבו את הילד למסלול מאוזן. אחת מהדרכים, למשל, היא טיפול באמצעות תמציות פרחים – פרחי באך.
בטיפול בפרחי באך בילדים וכן במבוגרים, ניתן לאבחן בצורה מדויקת היכן נימצא שורש הבעיה של המטופל ברמה הרגשית, הגורמת לו חוסר שקט פנימי. התוצאה החיצונית מאותתת למורה ולהורה על קושי בהתנהלות נורמטיבית, אך כל זה נובע מהפרה איזונית במצב המנטאלי-רגשי, ומתבטא בהתנהגות חיצונית חריגה.
מקורות שונים לאותה בעיה
מציאת שורש הבעיה היא קריטית למסר שעלינו לקבל. אתן לכם דוגמא – גם בטיפול לכאורה בבעיות קשב וריכוז, מטופל אחד הסובל ממתח פנימי רב מאופיין ברגישות יתר לסביבה ובחוסר סבלנות וסובלנות – מותאמת לו תמצית אחת. לעומתו מטופל אחר סובל מחולמניות ושכחה מותאמת לו תמצית אחרת, ואילו השלישי סובל מרגישות יתר לרעשים וגם לו תותאם תמצית מסוג שונה וכו'. בפרחי באך קיימים 38 מצבים שונים ותמצית לכל מצב (ניתן לקרוא עליהם כאן).
בכל מארז של תרופה רשומות אזהרות ותופעות לוואי שעלולות להופיע עם נטילת התרופה. תרופה אינה מטפלת בשורש הבעיה. תרופה במחלות כרוניות מעכבת את התפרצות / התפשטות המחלה ועל פי רוב מייצרת עם הזמן מחלה או סיבוך אחר.
מניסיוני, כל מחלה היא חלון הזדמנות לשינוי, לצמיחה והתפתחות לדרך חיים חדשה. אני מכיר לא מעט חולי סרטן שהצליחו להתגבר על המחלה, לא רק בזכות הכימותרפיה המסייעת לניקוי התאים הסרטניים בתקופה הראשונית, אלא בזכות שינוי אורח החיים שסיגלו לעצמם בעקבות השינוי החדש.
אפשר ורצוי לחיות אחרת, הבחירה היא בידך.
שלב ראשון – השתדל למצוא את השקט הפנימי בכל רגע נתון בתוך הרעש שמסביבך.
הרבי נחמן מברסלב אמר: "האדם נמצא היכן שמחשבותיו נמצאות", וודא, האם מחשבותיך נמצאות היכן שהיית רוצה להיות?